Składniki
-
2 szt. Ogórek długi
-
400 ml. Jogurt grecki (10% tłuszczu)
-
1 łyżka Oliwa z pierwszego tłoczenia
-
1 łyżka Czerwony ocet winny
-
2 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Kopereknie za duży
-
1 szczypta Sóldo smaku
-
1 szczypta Pieprzdo smaku
Wskazówki
Prosty i autentyczny dip, jak z greckiej tawerny. Bez wymyślonych dodatków typu feta czy ouzo.
Cacyki czy tzatziki to doskonały sos do smażonych i duszonych mięs, który bez wątpienia jest nie zastąpionym dodatekiem do potraw z grilla. Sprawdza się również świetnie jako dodatek do placków ziemniaczanych lub tych z cukinii.Jest świeży i lekki. Ogórkowo jogurtowy z delikatną nutą czosnku i koperku.
Właściwe dodatki to świeży koperek, odrobina oliwy i czerwonego octu winnego, 1-3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Jeżeli zależy nam na bardziej greckim charakterze tzatzików, to użyjmy greckiej oliwy. Ja preferuję tę z oliwek Kalamata.
Jest to przepis minimalistyczny gdzie mniej znaczy więcej. Nie dodajemy tu żadnej fety czy Ouzo. Nie możemy przesadzić też z czosnkiem, bo to nie sos czosnkowy 😉
Etapy
1
Gotowe
|
Składniki |
2
Gotowe
10 min.
|
ObróbkaZaczynamy od umycia ogórków. Następnie odcinamy od nich końcówki i pozostałą część przekrawamy wzdłuż, na pół. Łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po przetarciu ogórki solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy czosnek i siekamy koperek. |
3
Gotowe
3 min.
|
Odsączanie soku i łącznieNasze starte i posolone ogórki należy teraz mocno odsączyć. Robimy to ściskając je w ręku, wykręcając przez ściereczkę lub sitko. Staramy maksymalnie pozbyć się wody i uzyskać jak najsuchszą masę. Teraz dodajemy posiekany koperek, wyciśnięty na prasce czosnek (możemy go również drobno posiekać), jogurt, ocet i oliwę. Całość doprawiamy pieprzem (solą też, jeśli mało) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dip powinien być zwarty i gęsty, nie lejący. |
4
Gotowe
2 min.
|
Podanie |