Background Image

Cacyki | Tzatziki
Grecki sos w wersji restauracyjnej

0 0
Cacyki | Tzatziki

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
2 szt. Ogórek długi
400 ml. Jogurt grecki (10% tłuszczu)
1 łyżka Oliwa z pierwszego tłoczenia
1 łyżka Czerwony ocet winny
2 ząbki Czosnek
1 pęczek Koperek nie za duży
1 szczypta Sól do smaku
1 szczypta Pieprz do smaku
Właściwości
  • lekkie
Dania kuchni:

Pyszny grecki dip, znakomity dodatek do mięs i dań smażonych

  • 15 min.
  • dla 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Prosty i autentyczny dip, jak z greckiej tawerny. Bez wymyślonych dodatków typu feta czy ouzo. 

Cacyki czy tzatziki to doskonały sos do smażonych i duszonych mięs, który bez wątpienia jest nie zastąpionym dodatekiem do potraw z grilla. Sprawdza się również świetnie jako dodatek do placków ziemniaczanych lub tych z cukinii.Jest świeży i lekki. Ogórkowo jogurtowy z delikatną nutą czosnku i koperku.

Podstawą sosu jest pozbawiony pestek tarty ogórek  i jogurt grecki – czyli taki, który zawiera 10 % tłuszczu.

Właściwe dodatki to świeży koperek, odrobina oliwy i czerwonego octu winnego, 1-3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Jeżeli zależy nam na bardziej greckim charakterze tzatzików, to użyjmy greckiej oliwy. Ja preferuję tę z oliwek Kalamata.

Jest to przepis minimalistyczny gdzie mniej znaczy więcej. Nie dodajemy tu żadnej fety czy Ouzo. Nie możemy przesadzić też z czosnkiem, bo to nie sos czosnkowy 😉

Etapy

1
Gotowe

Składniki

Zbieramy nasze składniki z listy i zabieramy się za nasz klasyczny grecki dip.

2
Gotowe
10 min.

Obróbka

Zaczynamy od umycia ogórków. Następnie odcinamy od nich końcówki i pozostałą część przekrawamy wzdłuż, na pół. Łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po przetarciu ogórki solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy czosnek i siekamy koperek.

3
Gotowe
3 min.

Odsączanie soku i łącznie

Nasze starte i posolone ogórki należy teraz mocno odsączyć. Robimy to ściskając je w ręku, wykręcając przez ściereczkę lub sitko. Staramy maksymalnie pozbyć się wody i uzyskać jak najsuchszą masę. Teraz dodajemy posiekany koperek, wyciśnięty na prasce czosnek (możemy go również drobno posiekać), jogurt, ocet i oliwę. Całość doprawiamy pieprzem (solą też, jeśli mało) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dip powinien być zwarty i gęsty, nie lejący.

4
Gotowe
2 min.

Podanie

Gotowy sos przekładamy do miseczki lub nakładamy bezpośrednio na nasze danie.

Stary

poprzedni
Udka kacze confit
Ryż z kminem
następny
Ryż z kminem rzymskim
poprzedni
Udka kacze confit
Ryż z kminem
następny
Ryż z kminem rzymskim

Dodaj swój komentarz