Background Image

Dorsz Indian style
Pieczone polędwiczki z limonką i curry.

0 0
Dorsz Indian style

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
2 szt Polędwiczki z dorsza Najlepiej niemrożone, do dostania w dyskontach lub sklepie rybnym.
2 łyżki Oliwa Oliwa, to wyłącznie olej z oliwek!
2 łyżeczki Curry w proszku
1 szt Limonka Może być cytryna
1 łyżka Masło klarowane Może być zwykłe ale klarowane najlepsze
Pieprz do smaku
Sól do smaku - nie za dużo
Kolendra świeża do przybrania
Właściwości
  • lekkie
Dania kuchni:

Idealne na kolację

  • 60 min.
  • dla 2
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Proste, zdrowe danie z dorsza, które zrobimy w 60 min. Potrzebujemy zaledwie paru prostych składników i ryba o wspaniałym indyjskim smaku wyląduje na naszym talerzu. Ryba jest pieczona w niskiej temperaturze, co powoduje, że jest bardziej soczysta i nie wysuszona.

Wolne pieczenie nadaje jej wyjątkowy smak i bardzo przyjemną strukturę.

Etapy

1
Gotowe
55

Przygotowanie polędwiczek

Zanim zaczniemy przygotowywanie dania, nastawiamy piekarnik na temperaturę 75 stopni.
Myjemy polędwiczki i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na patelni do zapiekania. Polewamy oliwą i obracamy by dokładnie natłuścić. Posypujemy polędwiczki z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą curry. Ponownie kilkukrotnie obracamy by dokładnie rozprowadzić przyprawy.
Między polędwiczkami kładziemy łyżkę masła, tak by rozpuściło się w czasie pieczenia. Kroimy limonkę i układamy wokół ryby (zamiast limonki może być również niewielka cytryna).
Tak przygotowanego dorsza wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Nastawiamy minutnik na 50 min. a ryba w spokojnym tempie, robi się coraz bielsza, soczysta i smaczniejsza.

2
Gotowe
5

Podanie

Po 50 minutach pieczenia wyjmujemy dorsza i przekładamy go na talerze. Dekorujemy listkami kolendry i pieczoną limonką.
Polędwiczki polane wyciśniętym z limonki sokiem, będą miały delikatny i soczysty smak.

Stary

Puree z ziemniaków
poprzedni
Puree ziemniaczane
Ryż Basmati
następny
Ryż Basmati
Puree z ziemniaków
poprzedni
Puree ziemniaczane
Ryż Basmati
następny
Ryż Basmati