Składniki
-
400g. Udka kurczaka - filety bez skóry
-
Marynata
-
1/2 Cytryna
-
1 łyżeczka kurkuma mielona
-
1/2 łyżeczki Chili mielone
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Składniki na curry
-
2 szt. Chili suszone całe
-
10 ziaren Pieprz czarny cały
-
1 łyżeczka Kolendra nasiona
-
1/2 Cynamon - laska
-
3 szt. Goździki
-
2 szt. Kardamon - strąki
-
2 łyżki Wiórki kokosoweczubate
-
5 cm Imbirposiekany na plastry
-
4 ząbki Czosnekposiekane na plastry
-
1 szt Cebula zwykładuża, posiekana
-
100g. Masłodo smażenia
-
250 ml. Sok ananasowy 100%
-
do smaku Sól
-
Do podania
-
garść Kolendra świeżaposiekana
-
ugotowany Ryż Basmati
-
Wskazówki
Przepis podglądnięty od kucharza pracującego w hotelu Taj Mahal w Mumbaju.
To curry zachowuje bardzo swoją autentyczność i różni się nieco od tych serwowanych u nas w kraju. Nie mam w nim cukru, który często bywa nadużywany w restauracjach w Europie.
Wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w daniu ale jak komuś przeszkadzają można je zastąpić mielonymi migdałami.
———————–
Danie podajemy z ryżem basmati
przepis na ryż masz tutaj:https://staryigary.pl/przepis/ryz-basmati/
Etapy
1
Gotowe
|
Marynowanie kurczaka |
2
Gotowe
|
Przygotowanie curryNa patelnie rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy wszystkie suche przyprawy razem z wiórkami. Kiedy poczujemy wydobywający się zapach przypraw dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie masła oraz cebulę, imbir i czosnek. Następnie wszystko miksujemy na pastę ( w razie potrzeby dodajemy soku by łatwiej się blędowało). |
3
Gotowe
|
Smażenie kurczaka i dodanie pasty curry |
4
Gotowe
|
Podanie |