Background Image

Kurczak Taj Mahal
autentyczne indyjskie curry

0 0
Kurczak Taj Mahal

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
400g. Udka kurczaka - filety bez skóry
Marynata
1/2 Cytryna
1 łyżeczka kurkuma mielona
1/2 łyżeczki Chili mielone
1/2 łyżeczki Sól
Składniki na curry
2 szt. Chili suszone całe
10 ziaren Pieprz czarny cały
1 łyżeczka Kolendra nasiona
1/2 Cynamon - laska
3 szt. Goździki
2 szt. Kardamon - strąki
2 łyżki Wiórki kokosowe czubate
5 cm Imbir posiekany na plastry
4 ząbki Czosnek posiekane na plastry
1 szt Cebula zwykła duża, posiekana
100g. Masło do smażenia
250 ml. Sok ananasowy 100%
do smaku Sól
Do podania
garść Kolendra świeża posiekana
ugotowany Ryż Basmati
Właściwości
  • comfort food
  • ostre
Dania kuchni:

Prawdziwy aromatyczny kurczak w kurkumie z nutą ananasa.

  • 50 min.
  • dla 2
  • Łatwe

Składniki

  • Marynata

  • Składniki na curry

  • Do podania

Wskazówki

Udostępnij

 

Przepis podglądnięty od kucharza pracującego w hotelu Taj Mahal w Mumbaju.

To curry zachowuje bardzo swoją autentyczność i różni się nieco od tych serwowanych u nas w kraju. Nie mam w nim cukru, który często bywa nadużywany w restauracjach w Europie.

Wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w daniu ale jak komuś przeszkadzają można je zastąpić mielonymi migdałami.

 

———————–
Danie podajemy z ryżem basmati
przepis na ryż masz tutaj:https://staryigary.pl/przepis/ryz-basmati/

 

 

Etapy

1
Gotowe

Marynowanie kurczaka

Przygotowujemy składniki na marynatę. Kroimy kurczaka kostkę 2,5 na 2,5 cm lub ciut większą. Przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. zalewamy sokiem z cytryny. Mieszamy i odkładamy do lodówki. Jak mamy czas to na godziny. Jak nie to na krócej.

2
Gotowe

Przygotowanie curry

Na patelnie rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy wszystkie suche przyprawy razem z wiórkami. Kiedy poczujemy wydobywający się zapach przypraw dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie masła oraz cebulę, imbir i czosnek.
Całość smażymy do delikatnego zarumienienia. Podlewamy połową szklanki soku z ananasa i dusimy jeszcze 5 min.

Następnie wszystko miksujemy na pastę ( w razie potrzeby dodajemy soku by łatwiej się blędowało).

3
Gotowe

Smażenie kurczaka i dodanie pasty curry

Teraz smażymy kawałki kurczaka, kiedy się zarumienią dodajemy pastę i dusimy razem 5-10 min. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą.

4
Gotowe

Podanie

Curry podajemy z ryżem basmati i posypujemy świeżą kolendrą.

Stary

poprzedni
Gazpacho
poprzedni
Gazpacho

Dodaj swój komentarz