Background Image

Udka kacze confit
Wolno gotowane w gęsim smalcu

0 0
Udka kacze confit

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
6 szt Udka kacze
600 ml. Smalec gęsi
2 szczypty Sól
2 szczypty Pieprz
2 szczypty Zatar może być opcjonalnie tymianek
Dodatki
Tarte buraczki z śmietanką
Puree z ziemniaków
Właściwości
  • comfort food

Idealna propozycja na uroczystą kolację lub świąteczny rodzinny obiad.

  • 4 godz i 20 min.
  • dla 6
  • Łatwe

Składniki

  • Dodatki

Wskazówki

Udostępnij

Konfitowanie to francuska technika wolnego i długiego gotowania w tłuszczu. Najlepszy i najbardziej poprawny sposób to taki, kiedy gotujemy mięso w tłuszczu pozyskanym z danego rodzaju produktu.

Ja jednak do mojego przepisu na kacze uda użyłem smalcu gęsiego, który jest bardziej powszechny i łatwo dostępny. Samo mięso doprawiłem solą, pieprzem i zatarem (jeśli nie mamy akurat zataru, zawsze możemy użyć suszonego tymianku).Następnie gotowałem je około 4 godziny na bardzo wolnym ogniu, aż do uzyskania kruchości.

Zatar to przyprawa z bliskiego wschodu. Mieszanka tymianku, prażonego sezamu i sumaku. Bez problemu do kupienia w każdym markecie.

Tak przygotowane udka są miękkie, rozpadające się w ustach i bardzo soczyste. Możemy je przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, zanurzone w przecedzonym tłuszczu, w którym się wcześniej gotowały.

Najlepszy sposób na kacze udka w tradycyjnym francuskim wydaniu.

Confit z kaczych udek doskonale komponuje się z maślanym puree ziemniaczanymtartymi buraczkami ze śmietaną na ciepło.

 

Przed podaniem, udka najlepiej podsmażyć na nieprzywierającej patelni zarumieniając skórkę na złoto.

Etapy

1
Gotowe
10 min.

Przygotowanie udek

Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem (można pominąć ten krok stosując się do wytycznych sanepidu ;-)). Nacieramy je solą, pieprzem i zatarem (ewentualnie tymiankiem) i następnie układamy w brytfance skórą do dołu i odkładamy na chwilę na bok. W niewielkim rondlu rozgrzewamy gęsi smalec, tak by się roztopił i był lekko gorący.

2
Gotowe
4 godz

Gotowanie

Zalewamy udka wcześniej rozgrzanym tłuszczem (najlepiej tak aby przykrył je w całości). Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień, by smalec delikatnie pyrkał. Przykrywamy naczynie i gotujemy na wolnym ogniu przez 4 godziny. Jeżeli tłuszcz nie zakrywa udek w całości, to najlepiej będzie jak obrócimy je po 2 godzinach na drugi bok.

W tak zwanym między czasie możemy spokojnie zabrać się za przygotowanie maślanego puree z ziemniakówtartych buraczków ze śmietaną na ciepło.

3
Gotowe
10 min

Podanie i lub przechowywanie

Gdy miną już 4 godziny, pozwólmy udkom nieco wystygnąć. Jeżeli jednak chcemy podać nasz confit od razu, to podsmażamy udka na nieprzywierającej patelni, tak aby zarumieniły się na złoto. Udka serwujemy z wcześniej przygotowanym maślanym puree ziemniaczanymtartymi buraczkami ze śmietaną na ciepło. Jeżeli danie przygotowujemy na inny dzień to tłuszcz z gotowania przecedzamy przez drobne sito i zalewamy nim udka. Po całkowitym ostygnięciu, gotowe danie przechowujemy przykryte w lodówce (możemy je tam trzymać nawet do do miesiąca).

Ps. Udka po jednej, dwóch nocach w lodówce są jeszcze lepsze, a tłuszcz można wykorzystać do kolejnego konfitowania!

Stary

poprzedni
Guacamole Kasi
następny
Cacyki | Tzatziki
poprzedni
Guacamole Kasi
następny
Cacyki | Tzatziki

Dodaj swój komentarz