Print

Tajskie zielone rybne curry

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 z 1 opinii

Przygotowanie tajskiego curry to nie tylko gotowanie – to tworzenie chwili pełnej smaku i aromatu. Rozpoczynając od delikatnego podsmażania szalotki i pasty curry, dom wypełnia się zapachem przypraw, który zapowiada prawdziwie orientalną ucztę. Stopniowe dodawanie mleczka kokosowego sprawia, że sos nabiera kremowej konsystencji i głębi smaku. Ważne, by warzywa pozostawić chrupkie, co nada potrawie tekstury, a rybę gotować jedynie przez chwilę, by jej delikatność nie została utracona. Na koniec, odrobina tajskiej bazylii i sosu rybnego sprawi, że smak stanie się harmonijny i niezapomniany.

  • Autor: Adrian Wesołowski
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Całkowity czas: 40 minut
  • na: 4 porcje 1x
  • Kategoria: curry
  • Metoda: gotowanie i smażenie
  • Kuchnia: tajska
  • Dieta: Bezglutenowa

Tego potrzebujesz

Scala

4 filety ulubionej ryby

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 por (biała część)

15 strąków fasoli szparagowej

1 papryczka chili

3 dymki

1 pęczek świeżej kolendry

1 pęczek tajskiej bazylii

1 szalotka

1 łyżka zielonej pasty curry

250 ml mleczka kokosowego

30 ml oleju do smażenia

20 ml sosu rybnego

500 ml wody

1 limonka (do podania)

Sprzęt

ostry nóż

deska do krojenia

garnek

tak przygotujesz

  1. Przygotowanie składników

    Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników – to tak zwane mise en place, czyli “wszystko na swoim miejscu”. Ten etap znacznie ułatwia gotowanie. Umyj dokładnie filety ryby i warzywa, a potem przejdź do krojenia.
    Tajskie zielone rybne curry - składniki

  2. Krojene

    Paprykę pokrój w trójkąty. Fasoli szparagowej odetnij twarde końcówki i podziel strąki na kawałki o długości 2-3 cm. Pora przetnij wzdłuż, a potem na paski w poprzek.
    Szalotkę posiekaj drobno, chili pokrój w cienkie krążki, a dymkę, bazylię i kolendrę posiekaj zgrubnie. Filety ryby podziel na kawałki o wielkości ok. 3 x 4 cm.
    Tajskie zielone rybne curry - krojenie

  3. Gotowanie

    W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotkę. Dodaj pora oraz zieloną pastę curry. Podsmaż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund, aby wydobyć aromat.
    Wlej połowę mleczka kokosowego i zagotuj. Następnie dodaj chili, paprykę oraz fasolę. Podsmażaj przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas – warzywa powinny być chrupkie, a nie rozgotowane!
    Wlej resztę mleczka kokosowego i 500 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kawałki ryby i gotuj ok. 2 minuty, aż mięso stanie się białe i delikatne.
    Na koniec dorzuć tajską bazylię, połowę kolendry oraz dymkę. Dopraw wszystko sosem rybnym – ten trik nadaje potrawie prawdziwie tajski smak!
    Tajskie zielone rybne curry - gotowanie

  4. Podanie

    Tajskie curry najlepiej podawać w miseczkach, choć małe talerze też się sprawdzą. Przed podaniem posyp gotowe danie świeżą kolendrą i udekoruj cząstkami limonki. Wyciskana na gorące curry limonka podbije jego smaki i przeniesie cię w kulinarną podróż do Tajlandii.
    Tajskie zielone rybne curry - podanie

Notka

Nie musisz ograniczać się do limandy żółtopłetwej – ten przepis będzie wspaniale smakował również z innymi rybami o białym, delikatnym mięsie. Możesz wybrać dorsza, mintaja, morszczuka czy nawet pstrąga. Ważne, by ryba była świeża i odpowiednio pokrojona na kawałki, które łatwo się ugotują, zachowując swoją delikatność.