Przygotowanie tajskiego curry to nie tylko gotowanie – to tworzenie chwili pełnej smaku i aromatu. Rozpoczynając od delikatnego podsmażania szalotki i pasty curry, dom wypełnia się zapachem przypraw, który zapowiada prawdziwie orientalną ucztę. Stopniowe dodawanie mleczka kokosowego sprawia, że sos nabiera kremowej konsystencji i głębi smaku. Ważne, by warzywa pozostawić chrupkie, co nada potrawie tekstury, a rybę gotować jedynie przez chwilę, by jej delikatność nie została utracona. Na koniec, odrobina tajskiej bazylii i sosu rybnego sprawi, że smak stanie się harmonijny i niezapomniany.
4 filety ulubionej ryby
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 por (biała część)
15 strąków fasoli szparagowej
1 papryczka chili
3 dymki
1 pęczek świeżej kolendry
1 pęczek tajskiej bazylii
1 szalotka
1 łyżka zielonej pasty curry
250 ml mleczka kokosowego
30 ml oleju do smażenia
20 ml sosu rybnego
500 ml wody
1 limonka (do podania)
ostry nóż
garnek
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników – to tak zwane mise en place, czyli “wszystko na swoim miejscu”. Ten etap znacznie ułatwia gotowanie. Umyj dokładnie filety ryby i warzywa, a potem przejdź do krojenia.
Paprykę pokrój w trójkąty. Fasoli szparagowej odetnij twarde końcówki i podziel strąki na kawałki o długości 2-3 cm. Pora przetnij wzdłuż, a potem na paski w poprzek.
Szalotkę posiekaj drobno, chili pokrój w cienkie krążki, a dymkę, bazylię i kolendrę posiekaj zgrubnie. Filety ryby podziel na kawałki o wielkości ok. 3 x 4 cm.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotkę. Dodaj pora oraz zieloną pastę curry. Podsmaż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund, aby wydobyć aromat.
Wlej połowę mleczka kokosowego i zagotuj. Następnie dodaj chili, paprykę oraz fasolę. Podsmażaj przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas – warzywa powinny być chrupkie, a nie rozgotowane!
Wlej resztę mleczka kokosowego i 500 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kawałki ryby i gotuj ok. 2 minuty, aż mięso stanie się białe i delikatne.
Na koniec dorzuć tajską bazylię, połowę kolendry oraz dymkę. Dopraw wszystko sosem rybnym – ten trik nadaje potrawie prawdziwie tajski smak!
Tajskie curry najlepiej podawać w miseczkach, choć małe talerze też się sprawdzą. Przed podaniem posyp gotowe danie świeżą kolendrą i udekoruj cząstkami limonki. Wyciskana na gorące curry limonka podbije jego smaki i przeniesie cię w kulinarną podróż do Tajlandii.
Nie musisz ograniczać się do limandy żółtopłetwej – ten przepis będzie wspaniale smakował również z innymi rybami o białym, delikatnym mięsie. Możesz wybrać dorsza, mintaja, morszczuka czy nawet pstrąga. Ważne, by ryba była świeża i odpowiednio pokrojona na kawałki, które łatwo się ugotują, zachowując swoją delikatność.
Find it online: https://staryigary.pl/przepisy/tajskie-zielone-rybne-curry/