Background Image

Gazpacho
Hiszpański chłodnik

0 0
Gazpacho

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
Składniki do zmiksowania
2 szt. Kromka chleba jasny, ciemny taki jaki lubimy
3 ząbki Czosnek
60 ml. Oliwa z pierwszego tłoczenia
40 ml. Czerwony ocet winny
1 kg. Pomidory koniecznie dojrzałe
2 szt. Ogórek długi
1 szt. Papryka czerwona duża
1 szt. Cebula czerwona
1 szt. Pomarańcza na sok
Składniki do pokrojenia
1 szt. Ogórek długi
1 szt. Papryka czerwona
1 szt. Cebula czerwona
Przybranie
1 pęczek Kolendra świeża jak nie lubisz to natka pietruszki
Właściwości
  • lekkie
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Przepyszny i autentyczny hiszpański chłodnik.

  • 3.5 godz.
  • dla 4
  • Łatwe

Składniki

  • Składniki do zmiksowania

  • Składniki do pokrojenia

  • Przybranie

Wskazówki

Udostępnij

Jakość i smak tego cuda zależy wyłącznie od świeżych składników, które muszą być dojrzałe i dobre w smaku same w sobie. Możemy użyć różnego rodzaju pomidorów – takie które lubimy najbardziej – lub pomieszane.

Często gazpacho serwuje się z grzankami, ja wolę bez i tak je najczęściej serwuję.

Chłodnik ten najlepiej robić w sezonie na pomidory czyli lipiec i sierpień.

Przepis jest bardzo prosty, ale by się nie pogubić rozpisałem go na 2 główne etapy (zwróć uwagę na listę produktów, które się powtarzają).

1 to przygotowanie składników które zbelujemy lub zmiksujemy.

2 to składniki które musimy pokroić i dodać do zmiksowanej mikstury. Składniki te dodadzą gazpacho dodatkowej tekstury.

Warto też poświęcić chwilę więcej czasu i pozbyć się gniazd nasiennych z pomidorów i ogórków.

 

Składniki na Gazpacho

Etapy

1
Gotowe

Baza chlebowa

Usuń skórkę z chleba, pokrój chleb w dużą kostkę i przeżuć do miski. Następnie obierz trzy ząbki czosnku i wyciśnij je przez praskę i dodaj do chleba. Teraz zalej to oliwą i octem winnym, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki.

2
Gotowe

Składniki do miksowania:

W pierwszej kolejności sparzamy wrzątkiem pomidory i obieramy je ze skóry, następnie kroimy je na ćwiartki i nożem pozbywamy się gniazd nasiennych. Odkładamy do miski lub miksera.
Ogórki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki pozbawiamy ich pestek. Kroimy w grubą kostkę i dorzucamy do pomidorów. Teraz kroimy paprykę na dużą kostkę i wrzucamy do reszty. Obieramy i kroimy cebulę. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wszystko to miksujemy razem z bazą chlebową do uzyskania jednolitej głatkiej konsystencji. Nasz miks odstawiamy do lodówki i przechodzimy do kolejnego etapu - no chyba że pokroiłeś wszystkie warzywa, to lecisz do sklepu (mi się tak zdarza ;)

3
Gotowe

Krojenie składników w kostkę

Wszystkie dodatkowe warzywa kroimy na w drobną kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Z ogórka pozbywamy się pestek. Siekane składniki dodajemy do zmiksowanej zupy i chowamy do lodówki do momentu mocnego schłodzenia, minimum 3 godziny a najlepiej cała noc

4
Gotowe

Podanie

Gazpacho podajemy koniecznie schłodzone, przyozdobione siekaną kolendrą lub pietruszką - dla dużych głodomorów z grzankami.

I pamiętaj, że kolor naszego gazpacho zależy od użytych pomidorów i może on być mocno czerwony jaki i blady. Ale tu liczy się przede wszystkim smak!

Stary

Ryż z kminem
poprzedni
Ryż z kminem rzymskim
Ryż z kminem
poprzedni
Ryż z kminem rzymskim