Składniki
-
Składniki do zmiksowania
-
2 szt. Kromka chlebajasny, ciemny taki jaki lubimy
-
3 ząbki Czosnek
-
60 ml. Oliwa z pierwszego tłoczenia
-
40 ml. Czerwony ocet winny
-
1 kg. Pomidorykoniecznie dojrzałe
-
2 szt. Ogórek długi
-
1 szt. Papryka czerwonaduża
-
1 szt. Cebula czerwona
-
1 szt. Pomarańczana sok
-
Składniki do pokrojenia
-
1 szt. Ogórek długi
-
1 szt. Papryka czerwona
-
1 szt. Cebula czerwona
-
Przybranie
-
1 pęczek Kolendra świeżajak nie lubisz to natka pietruszki
Wskazówki
Jakość i smak tego cuda zależy wyłącznie od świeżych składników, które muszą być dojrzałe i dobre w smaku same w sobie. Możemy użyć różnego rodzaju pomidorów – takie które lubimy najbardziej – lub pomieszane.
Często gazpacho serwuje się z grzankami, ja wolę bez i tak je najczęściej serwuję.
Przepis jest bardzo prosty, ale by się nie pogubić rozpisałem go na 2 główne etapy (zwróć uwagę na listę produktów, które się powtarzają).
1 to przygotowanie składników które zbelujemy lub zmiksujemy.
2 to składniki które musimy pokroić i dodać do zmiksowanej mikstury. Składniki te dodadzą gazpacho dodatkowej tekstury.
Warto też poświęcić chwilę więcej czasu i pozbyć się gniazd nasiennych z pomidorów i ogórków.
Etapy
1
Gotowe
|
Baza chlebowa |
2
Gotowe
|
Składniki do miksowania:W pierwszej kolejności sparzamy wrzątkiem pomidory i obieramy je ze skóry, następnie kroimy je na ćwiartki i nożem pozbywamy się gniazd nasiennych. Odkładamy do miski lub miksera. |
3
Gotowe
|
Krojenie składników w kostkę |
4
Gotowe
|
Podanie |