Background Image

Hiszpańska pomidorówka
Szybki krem z pomidorów o śródziemnomorskim aromacie

1 0
Hiszpańska pomidorówka

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
2 szt Pomidory krojone w puszce bez dodatku przypraw, najlepiej włoskie
50 ml Oliwa wiadomo, oliwa jest tylko z oliwek ;)
10 ml Ocet balsamiczny nie jest konieczny ale podbija trochę smak
4 ząbki Czosnek
1 sztuka Kromka chleba średnia nie za duża - jasna lub ciemna - taka jaką preferujesz
800 ml Woda gorąca
Kolendra świeża lub natka pietruszki, do przybrania
Właściwości
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Szybka, prosta i pyszna

  • 25 min.
  • dla 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Hiszpańska pomidorówka została zainspirowana przepisem, na wywodzące się z Andaluzji, gazpacho, którym uwielbiam zajadać się latem.

Nie wymaga długiego przygotowywania.

Jest to ekspresowa zupa krem, którą przyrządza się z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników*.

Bardzo prosta i wyróżniająca się niesamowitym śródziemnomorskim smakiem.
Co ciekawe, zupy nie doprawia się ani solą, ani pieprzem. Na całość składa się tylko 6-7 składników.

Ja osobiście podaję zupę przybraną kolendrą z dodatkiem odrobiny jogurtu lub kapką oliwy. Spokojnie można też ją podać z ryżem, makaronem, grzankami lub mozzarellą.

*Będziesz potrzebować blender lub mikser.

Etapy

1
Gotowe
15 min.

Przygotowanie składników

Kiedy już zrobiliśmy w sklepie szalone zakupy, buszujemy po siatkach w poszukiwaniu niezbędnych składników (lista potrzebnych składników prezentowana jest obok).

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokruszoną kromkę chleba. Wyciskamy 4 ząbki czosnku i dodajemy do miski. Wlewamy 40 ml oliwy i ocet balsamiczny (całą przygotowaną ilość). Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut (w temperaturze pokojowej). Wszystko to, możemy wykonać również dzień wcześniej - wówczas przykrywamy miskę najlepiej szmatką i stawiamy do lodówki.

2
Gotowe
10 min.

Gotowanie

W średniej wielkości garnku rozgrzewamy resztę oliwy (10 ml). Dodajemy zawartość miski i smażymy krótko na średnim ogniu, tak by nie przypalić czosnku.

Po około 2-3 min. dodajemy pomidory z puszki (2 puszki). Mieszamy i czekamy aż się zagotują. W międzyczasie szykujemy sobie 800 ml wrzątku oraz blender. Kiedy pomidory zaczną się gotować rozpoczynamy blendowanie (lub miksowanie), dodając co jakiś czas zagotowaną wodę. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Uwagi: jeżeli dodamy za dużo chleba zupa będzie bardzo gęsta - wówczas najlepiej rozrzedzić ją dodatkowymi pomidorami z puszki. Jeżeli dodamy za dużo wody również możemy dodać pomidory!

3
Gotowe

Podanie

Gotową zupę przelewamy do miseczek lub talerzy. Dekorujemy zieloną kolendrą lub pietruszką. Możemy też dodać odrobiny śmietany, jogurtu lub oliwy. Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku, możemy dodatkowo ugotować makaron (Spaghetti) lub ryż (Basmati). Smacznego!

Stary

Ryż Basmati
poprzedni
Ryż Basmati
Kalmary po azjatycku
następny
Kalmary Hoisin.
Ryż Basmati
poprzedni
Ryż Basmati
Kalmary po azjatycku
następny
Kalmary Hoisin.

Dodaj swój komentarz