Składniki
-
2 szt Pomidory krojone w puszcebez dodatku przypraw, najlepiej włoskie
-
50 ml Oliwawiadomo, oliwa jest tylko z oliwek ;)
-
10 ml Ocet balsamicznynie jest konieczny ale podbija trochę smak
-
4 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Kromka chlebaśrednia nie za duża - jasna lub ciemna - taka jaką preferujesz
-
800 ml Wodagorąca
-
Kolendra świeżalub natka pietruszki, do przybrania
Wskazówki
Hiszpańska pomidorówka została zainspirowana przepisem, na wywodzące się z Andaluzji, gazpacho, którym uwielbiam zajadać się latem.
Nie wymaga długiego przygotowywania.
Jest to ekspresowa zupa krem, którą przyrządza się z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników*.
Bardzo prosta i wyróżniająca się niesamowitym śródziemnomorskim smakiem.
Co ciekawe, zupy nie doprawia się ani solą, ani pieprzem. Na całość składa się tylko 6-7 składników.
Ja osobiście podaję zupę przybraną kolendrą z dodatkiem odrobiny jogurtu lub kapką oliwy. Spokojnie można też ją podać z ryżem, makaronem, grzankami lub mozzarellą.
*Będziesz potrzebować blender lub mikser.
Etapy
1
Gotowe
15 min.
|
Przygotowanie składnikówKiedy już zrobiliśmy w sklepie szalone zakupy, buszujemy po siatkach w poszukiwaniu niezbędnych składników (lista potrzebnych składników prezentowana jest obok). Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokruszoną kromkę chleba. Wyciskamy 4 ząbki czosnku i dodajemy do miski. Wlewamy 40 ml oliwy i ocet balsamiczny (całą przygotowaną ilość). Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut (w temperaturze pokojowej). Wszystko to, możemy wykonać również dzień wcześniej - wówczas przykrywamy miskę najlepiej szmatką i stawiamy do lodówki. |
2
Gotowe
10 min.
|
GotowanieW średniej wielkości garnku rozgrzewamy resztę oliwy (10 ml). Dodajemy zawartość miski i smażymy krótko na średnim ogniu, tak by nie przypalić czosnku. Po około 2-3 min. dodajemy pomidory z puszki (2 puszki). Mieszamy i czekamy aż się zagotują. W międzyczasie szykujemy sobie 800 ml wrzątku oraz blender. Kiedy pomidory zaczną się gotować rozpoczynamy blendowanie (lub miksowanie), dodając co jakiś czas zagotowaną wodę. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. |
3
Gotowe
|
Podanie |