Background Image

Kalmary Hoisin.
Po chińsku z brokułami i czerwoną papryką

0 0
Kalmary Hoisin.

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
750 g. Kalmary tuby mrożone do dostania w sklepach rybnych
1 szt. Brokuł świeży najlepszy, mrożony należy blanszować
3 szt. Papryka czerwona spiczasta
3 ząbki Czosnek
1/2 kciuka Imbir
3 łyżki Sos Hoisin
3 łyżki Sos sojowy ciemny łatwiej dostępny
50 ml Wino białe wytrawne
2 łyżki Skrobia kukurydziana może być ziemniaczana lub maka ziemniaczana
150 ml. Woda
4 łyżki Olej do smażenia
Właściwości
  • lekkie
Dania kuchni:

Delikatne i miękkie kalmary

  • 45-60 min
  • dla 3
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Danie zainspirowane kuchnią chińską. To prezentowane tutaj przygotowane jest na woku ale bez najmniejszych problemów zrobimy je w większym garnku lub na patelni. Z typowych chińskich składników będziemy potrzebowali łatwo dostępnego sosu sojowego ciemnegososu Hoisin oraz opcjonalnie oleju arachidowego do smażenia. Podane w ten sposób kalmary są miękkie i smaczne.

W daniach kuchni chińskiej, ważna jest wielkość naczynia do smażenia w stosunku do ilości smażonych składników i mocy grzewczej kuchenki. Jednym zdaniem,  jeżeli w niedużym woku/patelni/garnku będziemy chcieli usmażyć obiad dla 6 osób, to z pewnością nam się to nie uda. Jeżeli nie mamy odpowiedniej mocy palnika/kuchenki najlepiej smażyć pojedyncze dania, dla każdej osoby osobno. Pełny garnek to długie rozgrzewanie i brak możliwości sprawnego mieszania, a przygotowywane wówczas przeze nas dania duszą się, zamiast smażyć.

Kuchnia azjatycka to często wysoka temperatura, szybkie mieszanie i krótkie smażenie!

Etapy

1
Gotowe
10-20 min.

Przygotowanie składników - warzywa

Listę potrzebnych składników znajdziemy obok. Kompletujemy wszystkie niezbędne rzeczy i zaczynamy.. Poziom przygotowania tego dania nie jest najłatwiejszy, ale z pewnością sobie poradzimy. Na początek standardowo zaczynamy od warzyw, które dokładnie myjemy. Kroimy na pół paprykę (wzdłuż), pozbywamy się pestek oraz wykrawamy białe zgrubienia. Tak przygotowaną paprykę raz jeszcze kroimy wzdłuż, na dwie części. Teraz stosujemy mały "chiński patent" i tniemy paprykę w trójkąty - raz pod kątem 45 stopni, a raz prostopadle - jak na poniższym filmiku.


Teraz rozprawimy się z brokułem. Zaczynamy od odcięcia grubej głównej łodygi i dostania się do różyczek, z których także odcinamy jasne białe łodygi i dostajemy się do jeszcze mniejszych różyczek. Ostatecznie nasze kawałki muszą mieć wielkość około 2-3 cm.

Obieramy czosnek i kroimy najpierw na plasterki, a następnie siekamy - najlepiej każdy ząbek osobno (będzie szybciej i łatwiej). Podobnie postępujemy z imbirem, jednak tutaj z małą różnicą - po pocięciu na pasterki, tniemy go w paski, a później siekamy w małe kostki.

2
Gotowe
15-20 min.

Przygotowanie składników - kalmary

Teraz czas na najlepsze! Wbrew pozorom przygotowanie kalmara nie jest skomplikowane ani trudne. Podstawa sukcesu to zaopatrzenie się w ostry nóż (ogólnie ostry nóż to podstawa każdej kuchni) i odrobinę delikatności przy nacinaniu.
Bierzemy nasze odmrożone tuby i myjemy je dokładnie. Aby nie nacinać kalmarów w kałuży wody, osuszamy je papierowym ręcznikiem. Każdego kalmara kładziemy płasko i przecinamy przez środek, na pół.
Tak przygotowane płaty nacinamy (co 7-9 mm) jeszcze raz w poprzek, z zachowaniem ostrożności, by nie przeciąć na wylot. To samo robimy po skosie. Dzięki temu powstaną nam małe romby. Na koniec kroimy powstały mały płat na 3 równe części.

3
Gotowe
30 sekund od zagotowania wody

Gotowanie kalmarow

Nasze ponacinane kalmary musimy teraz ugotować.
Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku lub woku (w zależności od tego co mamy pod ręką). Kiedy woda się zagotuje wrzucamy kalmary i czekamy na ponowne zagotowanie (ustawiamy duży ogień). Jak przygotowywane przez nas danie wyraźnie już bulgocze, to zmniejszamy ogień, tak by nie wykipiała woda i gotujemy dalej przez około 30-40 sekund (kalmary powinny nam się delikatnie skurczyć). Ugotowane płaty wyjmujemy sitkiem lub odcedzamy w durszlaku i pozostawiamy do ocieknięcia.

Pamiętajmy, krótkie gotowanie jest bardzo ważne, przegotowane kalmary zrobią się gumowate, a tego chcemy uniknąć!

4
Gotowe
10-12 min.

Smażenie i gotowanie całości

To jeszcze nie koniec gotowania..
Wszystkie składniki ustawiamy sobie tak by mieć je pod ręką. Obok nas powinny znaleźć się: ugotowane kalmary, olej, czosnek, imbir, sos sojowy, sos Hoisin, wino, brokuły, papryka, skrobia rozrobiona w wodzie i olej sezamowy.
Rozgrzewamy mocno naczynie, a następnie dajemy 1 łyżkę oleju do smażenia, wsypujemy czosnek i szybko smażymy max. 1 min. Dodajemy kalmary i smażymy na dużym ogniu około 2 min. Przekładamy kalmary do innego naczynia i ponownie rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej i na dużym ogniu smażymy imbir (stale mieszając by nie przypalić). Po około minucie dodajemy brokuły, wino oraz 1/2 sosu sojowego. Mieszamy i po 2 min dodajemy paprykę i resztę sosu sojowego. Chwilę smażymy, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy. Kiedy danie już wrze dodajemy sos Hoisin i gotujemy jeszcze przez chwilę (2-3 min.). Ponownie wrzucamy kalmary, wlewamy skrobię, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy olej sezamowy i wszystko mieszamy.

Danie jest gotowe. Cieszy nie tylko kubki smakowe, ale również oczy - te kolory na talerzy wyglądają obłędnie! A do tego jak pachnie.. ;)

Stary

poprzedni
Hiszpańska pomidorówka
następny
Jajka sadzone by Stary
poprzedni
Hiszpańska pomidorówka
następny
Jajka sadzone by Stary