Składniki
-
750 g. Kalmary tubymrożone do dostania w sklepach rybnych
-
1 szt. Brokułświeży najlepszy, mrożony należy blanszować
-
3 szt. Papryka czerwona spiczasta
-
3 ząbki Czosnek
-
1/2 kciuka Imbir
-
3 łyżki Sos Hoisin
-
3 łyżki Sos sojowy ciemnyłatwiej dostępny
-
50 ml Wino białe wytrawne
-
2 łyżki Skrobia kukurydzianamoże być ziemniaczana lub maka ziemniaczana
-
150 ml. Woda
-
4 łyżki Olej do smażenia
-
Wskazówki
Danie zainspirowane kuchnią chińską. To prezentowane tutaj przygotowane jest na woku ale bez najmniejszych problemów zrobimy je w większym garnku lub na patelni. Z typowych chińskich składników będziemy potrzebowali łatwo dostępnego sosu sojowego ciemnego, sosu Hoisin oraz opcjonalnie oleju arachidowego do smażenia. Podane w ten sposób kalmary są miękkie i smaczne.
W daniach kuchni chińskiej, ważna jest wielkość naczynia do smażenia w stosunku do ilości smażonych składników i mocy grzewczej kuchenki. Jednym zdaniem, jeżeli w niedużym woku/patelni/garnku będziemy chcieli usmażyć obiad dla 6 osób, to z pewnością nam się to nie uda. Jeżeli nie mamy odpowiedniej mocy palnika/kuchenki najlepiej smażyć pojedyncze dania, dla każdej osoby osobno. Pełny garnek to długie rozgrzewanie i brak możliwości sprawnego mieszania, a przygotowywane wówczas przeze nas dania duszą się, zamiast smażyć.
Kuchnia azjatycka to często wysoka temperatura, szybkie mieszanie i krótkie smażenie!
Etapy
1
Gotowe
10-20 min.
|
Przygotowanie składników - warzywaListę potrzebnych składników znajdziemy obok. Kompletujemy wszystkie niezbędne rzeczy i zaczynamy.. Poziom przygotowania tego dania nie jest najłatwiejszy, ale z pewnością sobie poradzimy. Na początek standardowo zaczynamy od warzyw, które dokładnie myjemy. Kroimy na pół paprykę (wzdłuż), pozbywamy się pestek oraz wykrawamy białe zgrubienia. Tak przygotowaną paprykę raz jeszcze kroimy wzdłuż, na dwie części. Teraz stosujemy mały "chiński patent" i tniemy paprykę w trójkąty - raz pod kątem 45 stopni, a raz prostopadle - jak na poniższym filmiku. Teraz rozprawimy się z brokułem. Zaczynamy od odcięcia grubej głównej łodygi i dostania się do różyczek, z których także odcinamy jasne białe łodygi i dostajemy się do jeszcze mniejszych różyczek. Ostatecznie nasze kawałki muszą mieć wielkość około 2-3 cm. Obieramy czosnek i kroimy najpierw na plasterki, a następnie siekamy - najlepiej każdy ząbek osobno (będzie szybciej i łatwiej). Podobnie postępujemy z imbirem, jednak tutaj z małą różnicą - po pocięciu na pasterki, tniemy go w paski, a później siekamy w małe kostki. |
2
Gotowe
15-20 min.
|
Przygotowanie składników - kalmaryTeraz czas na najlepsze! Wbrew pozorom przygotowanie kalmara nie jest skomplikowane ani trudne. Podstawa sukcesu to zaopatrzenie się w ostry nóż (ogólnie ostry nóż to podstawa każdej kuchni) i odrobinę delikatności przy nacinaniu. |
3
Gotowe
30 sekund od zagotowania wody
|
Gotowanie kalmarowNasze ponacinane kalmary musimy teraz ugotować. Pamiętajmy, krótkie gotowanie jest bardzo ważne, przegotowane kalmary zrobią się gumowate, a tego chcemy uniknąć! |
4
Gotowe
10-12 min.
|
Smażenie i gotowanie całościTo jeszcze nie koniec gotowania.. Danie jest gotowe. Cieszy nie tylko kubki smakowe, ale również oczy - te kolory na talerzy wyglądają obłędnie! A do tego jak pachnie.. ;) |