Background Image

Puree ziemniaczane
Kremowe i maślane z nutą gałki muszkatołowej

0 0
Puree ziemniaczane

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
1 kg. Ziemniaki
3 litry Woda
1 gałązka Rozmaryn świeży
1 szt. Cebula zwykła
1 łyżeczka Sól
150 ml. Mleko
1 szczypta Gałka muszkatołowa w całości lub mielona
1 szczypta Pieprz
80 g Masło
Właściwości
  • comfort food
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Doskonały dodatek do każdego rodzaju mięsa!

  • 45 min.
  • dla 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Puree to dla mnie najlepsza odsłona ziemniaków. Moja ulubiona wersja charakteryzuje się dużą ilością masła i sporą szczyptą gałki muszkatołowej, a same ziemniaki są ugotowane z dodatkiem świeżego rozmarynu i opalanej cebuli.

Woda z tak ugotowanych ziemniaków świetnie nadaje się jako bulion do delikatnej zupy jarzynowej lub do podlewania risotto.

Te przecierane ziemniaki zawsze smakują i są niezastąpionym dodatkiem podczas uroczystych obiadów.

Puree ziemniaczane robi się bardzo łatwo i prosto, jedynie przetarcie ich przez sito będzie od nas wymagało troszkę więcej wysiłku.

Jeżeli Ci zasmakuje i będziesz robić puree częściej, warto zainwestować w specjalne sitko do przecierania.

Aby uzyskać silniejszy aromat przypraw, używaj świeżo mielonego pieprzu i startej gałki muszkatołowej.

Etapy

1
Gotowe
30 min.

Przygotowanie składników.

Zbierzmy wszystkie składniki z listy W większym garnku nastawiamy do zagotowania wodę. Ziemniaki myjemy, obieramy i przekrajamy na pół, aby się szybciej ugotowały. Płuczemy je kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Szybciutko obieramy cebulę i opalamy ją palnikiem lub kuchenką gazową. Jeżeli nie dysponujemy ani jednym ani drugim cebulę możemy też przypalić delikatnie na suchej patelni. Gdy już zagotuje się nam woda, solimy ją podczas wrzenia. Ostrożnie do garnka dodajemy ziemniaki, cebulę i rozmaryn. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu do miękkości (około 20 min)

2
Gotowe
12

Ugniatanie i przecieranie

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i lekko odparowane ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Staramy się to robić dość dokładnie. Na tym etapie możemy odstawić ziemniaki na później lub od razu przejść do podgrzania w garnku mleka, (nie zagotowujemy) które doprawiamy gałką muszkatołowa i pieprzem. Do gorącego mleka dodajemy nasze ziemniaki i rozprowadzamy je dużą łyżką, aż zrobią się kremowe. Garnek zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło mieszając energicznie do uzyskania jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Aby wyciągnąć nasze puree na wyższy poziom możemy jeszcze przetrzeć je przez drobne sito. Wtedy konsystencja będzie jedwabista.

3
Gotowe
3 min

Podanie

Gotowe puree przekładamy do ceramicznej brytfanki lub miseczki. Jeśli chcemy serwować danie w całości to ziemniaki nakładamy bezpośrednio na talerz z naszym daniem.

Stary

poprzedni
Tarte buraki ze śmietanką
następny
Dorsz Indian style
poprzedni
Tarte buraki ze śmietanką
następny
Dorsz Indian style

Dodaj swój komentarz