Składniki
-
2 szt. Awokado
-
2 szt. Pomidorki koktajlowealbo mały pomidor
-
1 szt. Szalotka
-
1 szt. Limonka
-
1/2 pęczka Kolendra świeża
-
1 szczypta Sól
-
wykończenie
-
1/4 pęczka Kolendra świeża
-
1 szt. Limonka
Wskazówki
Najlepsze i najprostsze guacamole, w wykonaniu moje córki Kasi.
Ta meksykańska przystawka jest prosta w wykonaniu i sprawia przyjemny grymas na twarzy. U nas najczęściej występuje w roli dodatku do tacosów, kanapek i jajek, a czasami jest po prostu samą pastą do wieczornego podjadania.
Podstawą Guacamole jest zawsze awokado, odrobina soli i sok z limonki.
Kasia do podstawowego przepisu dodaje także pomidora, szalotkę i kolendrę, tworząc w ten sposób wyjątkowy, świeży smak Meksyku.
Śmiało możemy też dodać świeże chili, czosnek lub mielone przyprawy. Wszystko według własnych upodobań.
Kupując awokado zawsze musimy wybierać te dojrzałe. Twarde są bez smaku, a te mocno miękkie z pewnością są zepsute! Więc, tu zadanie z guacamole jest najtrudniejsze.
Etapy
1
Gotowe
|
Przygotowanie składnikówGromadzimy wszystkie nasze potrzebne składniki i w pierwszej kolejności zabieramy się za awokado. Kroimy je przez środek dookoła pestki i rozdzielamy na dwie połówki. Teraz ostrożnie wbijamy nóż w pestkę i pozbywamy się jej. Przy pomocy zwykłej łyżki wyciągamy miąższ oddzielając go od skórki. Dalej zabieramy się za krojenie, drobno siekamy szalotkę, ciut mniej pomidorki i kolendrę. Limonkę tniemy w poprzek na pół. |
2
Gotowe
|
Łączenie składników i ucieranie |
3
Gotowe
|
Podanie |