Background Image

Guacamole Kasi
Autentyczny smak Meksyku

0 0
Guacamole Kasi

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
2 szt. Awokado
2 szt. Pomidorki koktajlowe albo mały pomidor
1 szt. Szalotka
1 szt. Limonka
1/2 pęczka Kolendra świeża
1 szczypta Sól
wykończenie
1/4 pęczka Kolendra świeża
1 szt. Limonka
Właściwości
  • lekkie
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Sok z limonki w guacamole poprawia zarówno walory smakowe jak i sprawia że pasta jest jasno zielona.

  • 15 min.
  • dla 3
  • Łatwe

Składniki

  • wykończenie

Wskazówki

Udostępnij

Najlepsze i najprostsze guacamole, w wykonaniu moje córki Kasi.

Ta meksykańska przystawka jest prosta w wykonaniu i sprawia przyjemny grymas na twarzy. U nas najczęściej występuje w roli dodatku do tacosów, kanapek i jajek, a czasami jest po prostu samą pastą do wieczornego podjadania.

Podstawą Guacamole jest zawsze awokado, odrobina soli i sok z limonki. 

Kasia do podstawowego przepisu dodaje także pomidora, szalotkę i kolendrę, tworząc w ten sposób wyjątkowy, świeży smak Meksyku.

Śmiało możemy też dodać świeże chili, czosnek lub mielone przyprawy. Wszystko według własnych upodobań.

 

Aktualnie sezon na awokado trwa cały rok. Oznacza to, że guacamole możemy zajadać się o każdej porze dnia i roku 😉

Kupując awokado zawsze musimy wybierać te dojrzałe. Twarde są bez smaku, a te mocno miękkie z pewnością są zepsute! Więc, tu zadanie z guacamole jest najtrudniejsze.

 

 

Etapy

1
Gotowe

Przygotowanie składników

Gromadzimy wszystkie nasze potrzebne składniki i w pierwszej kolejności zabieramy się za awokado. Kroimy je przez środek dookoła pestki i rozdzielamy na dwie połówki. Teraz ostrożnie wbijamy nóż w pestkę i pozbywamy się jej. Przy pomocy zwykłej łyżki wyciągamy miąższ oddzielając go od skórki. Dalej zabieramy się za krojenie, drobno siekamy szalotkę, ciut mniej pomidorki i kolendrę. Limonkę tniemy w poprzek na pół.

2
Gotowe

Łączenie składników i ucieranie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wciskamy sok z limonki. Całość ugniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Staramy się jak najbardziej rozdrobnić awokado tak by powstała gładka masa bez grudek. Doprawiamy solą do smaku i jeszcze raz mieszamy.

3
Gotowe

Podanie

Gotowe guacamole przekładamy do ulubionych miseczek, ozdabiamy limonka i kolendrą.

Stary

Zupa ostro-kwaśna
poprzedni
Chińska zupa ostro-kwaśna
następny
Udka kacze confit
Zupa ostro-kwaśna
poprzedni
Chińska zupa ostro-kwaśna
następny
Udka kacze confit