Background Image

Ogórki małosolne
Delikatnie słone i chrupiące

0 0
Ogórki małosolne

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

2 kg Ogórki gruntowe Jędrne i średniej wielkości
1 główka Czosnek
1 łyżka Gorczyca biała
6 szt. liść laurowy
1 pęczek Koper
1 korzeń około 10 cm długi Chrzan
2 litry Woda
2 łyżki Sól
Opcjonalnie
10 szt. Liście wiśni

Zrób rano jedz wieczorem

Właściwości
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Składniki

  • Opcjonalnie

Wskazówki

Udostępnij

Sposób na szybkie ogórki małosolne, którymi będziesz mógł się zajadać już po paru godzinach.

Ogórki są chrupkie, świeże i genialnie pyszne.

Do kiszenia najlepszy jest gliniany garnek ale z powodzeniem możesz to zrobić w dużym szklanym słoiku.

Etapy

1
Gotowe
10 min.

Przygotowanie składników

Wszystkie potrzebne składniki znajdziemy obok na liście. Kiedy już skompletujemy wszystko, możemy zabierać się do przygotowania.

Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ich końcówki (przyspieszy to proces kiszenia). Do garnka wlewamy wodę z solą oraz liśćmi laurowymi, doprowadzamy do gotowania, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez jakieś 2-3 minuty. W międzyczasie myjemy koper, obieramy chrzan i kroimy go na mniejsze kawałki. Czosnek rozbieramy na ząbki, jednak nie obieramy, ponieważ to właśnie w łupinkach znajduje się najwięcej smaku.

2
Gotowe
5 min.

Układanie ogórków w naczyniu

Przygotowane ogórki układamy w garnku lub słoiku(ach), przekładając koprem, czosnkiem, chrzanem, gorczycą i liśćmi wiśni. Całość zalewamy naszym gorącym roztworem tak by wszystko znajdowało się pod wodą. Przykrywamy talerzykiem (jeśli trzeba talerzyk możemy czymś dociążyć).

Jeśli zabraliśmy się do pracy z samego rana, to wieczorem ogórki będą gotowe już do schrupania ;-)

Stary

następny
Chłodnik na botwince
następny
Chłodnik na botwince