Składniki
-
2 kg Ogórki gruntoweJędrne i średniej wielkości
-
1 główka Czosnek
-
1 łyżka Gorczyca biała
-
6 szt. liść laurowy
-
1 pęczek Koper
-
1 korzeń około 10 cm długi Chrzan
-
2 litry Woda
-
2 łyżki Sól
-
Opcjonalnie
-
10 szt. Liście wiśni
Wskazówki
Sposób na szybkie ogórki małosolne, którymi będziesz mógł się zajadać już po paru godzinach.
Ogórki są chrupkie, świeże i genialnie pyszne.
Do kiszenia najlepszy jest gliniany garnek ale z powodzeniem możesz to zrobić w dużym szklanym słoiku.
Etapy
1
Gotowe
10 min.
|
Przygotowanie składnikówWszystkie potrzebne składniki znajdziemy obok na liście. Kiedy już skompletujemy wszystko, możemy zabierać się do przygotowania. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ich końcówki (przyspieszy to proces kiszenia). Do garnka wlewamy wodę z solą oraz liśćmi laurowymi, doprowadzamy do gotowania, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez jakieś 2-3 minuty. W międzyczasie myjemy koper, obieramy chrzan i kroimy go na mniejsze kawałki. Czosnek rozbieramy na ząbki, jednak nie obieramy, ponieważ to właśnie w łupinkach znajduje się najwięcej smaku. |
2
Gotowe
5 min.
|
Układanie ogórków w naczyniuPrzygotowane ogórki układamy w garnku lub słoiku(ach), przekładając koprem, czosnkiem, chrzanem, gorczycą i liśćmi wiśni. Całość zalewamy naszym gorącym roztworem tak by wszystko znajdowało się pod wodą. Przykrywamy talerzykiem (jeśli trzeba talerzyk możemy czymś dociążyć). Jeśli zabraliśmy się do pracy z samego rana, to wieczorem ogórki będą gotowe już do schrupania ;-) |