Background Image

Hamburger Starego
KLASYCZNA WERSJA HAMBURGERA UROZMAICONA O MIELONE CHORIZO I SOS WORCESTER.

0 0
Hamburger Starego

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
600 g Udziec wołowy ewentualnie mielone wołowe extra
160 g Chorizo pikantne Hiszpańska kiełbasa dostępna w marketach
20 ml Sos Worcestershire
2 łyżki Masło klarowane Może być olej
3 szt. Bułka pszenna do hamburgera
3 łyżki Sos Tatarski
6 plastrów Ogórek kanapkowy Może być konserwowy lub kiszony
1 szt Pomidory Duży
1 szt Cebula czerwona Duża
3 łyżki Keczup Kup dobry markowy bez zbędnych sztucznych dodatków. Jak lubisz to pikantny
Właściwości
  • comfort food
Dania kuchni:

Grillowany burger z mielonej wołowiny i Chorizo,
marynowany w sosie Worcester.

  • 90 min.
  • dla 3
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Znakomite i mocne połączenie smaków węglowodanów, tłuszczu i białka, które poczujesz przy pierwszym kęsie, ociekający po dłoniach sos i zachwyt jedzących – w tym Twój!

Hamburger to klasyka Street foodu i niezawodny sposób na smaczny i pożywny posiłek.

Idealnie sprawdza się zarówno na ogrodowym grillu czy w formie weekendowego obiadu.
Kochają go wszyscy, dzieci i dorośli. Jest to danie pewniak jeśli chodzi o zadowolenie naszych domowników czy gości.
Danie proste i przyjemne w przygotowaniu. Hamburgera można komponować z różnymi dodatkami, w zależności od naszych upodobań.

Hamburger Starego to jeden z nich. Na pewno się nie zawiedziesz!

Etapy

1
Gotowe
15 min.

PRZYGOTOWANIE MIĘSA

Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Wołowinę oraz Chorizo kroimy na niewielkie kawałki i mielimy w maszynce do mielenia (średnie lub małe oczka).

*(jeśli wybraliśmy opcję z gotowym mięsem mielonym - dodajemy do niego obrane z osłonki i jak najdrobniej posiekane Chorizo. Pamiętajmy, że przy wyborze mięsa mielonego czytamy jego skład i kupujemy zawsze 100% wołowiny!

Do zmielonego mięsa dodajemy sos Worcestershire, całość porządnie mieszamy (najlepiej rękoma) i przykrywamy folią spożywczą (aluminiową lub możemy także talerzykiem). Przygotowane mięso odstawiamy na bok, na około 30 minut.

2
Gotowe
5 min.

Przygotowanie pozostałych składników

Zabieramy się za przygotowanie dodatków. Cebulę obieramy i kroimy na 2-3 milimetrowe plastry. Wyjęte ze słoika ogórki, jeśli trzeba, także kroimy na plastry, troszkę grubsze niż cebulę. Szykujemy sobie kilka liści sałaty. Kroimy pomidora i przekrajamy na pół bułki.
Jeśli najpierw pokroiłeś ogórka, a następnie cebulę, a jeszcze wcześniej bułki - nie panikuj! Kolejność wykonywanych zadań jest tutaj całkowicie dowolna ;-)

3
Gotowe
10 min.

Formowanie burgerów

Mając przygotowane już wszystkie składniki, wyjmujemy mięso z miski i dzielimy je na równe części, formując z nich kule. Na rynku istnieje kilka gadżetów które ułatwiają nam to zadanie (tak, przyznam, że z wygody też z nich korzystam), ale bez problemu poradzimy sobie ugniatając mięso w dłoniach (nie przejmujcie się jeśli wyjdzie coś nie równo, nikt przecież nie będzie zaglądał do bułki, czy nasza wołowina ma idealny okrągły kształt). W międzyczasie możemy zacząć rozgrzewać już patelnię. Jeszcze tylko chwila i..

4
Gotowe
6-8 min.

Smażenie - grilowanie

Bez względu jaką wybierzemy metodę obróbki cieplnej - grill lub patelnia - oba sprzęty muszą być solidnie rozgrzane! Na patelnie dodajemy do smażenia trochę masła klarowanego lub oleju (nie używamy zwykłego masło bo się spali!).
Mięso smażymy około 6-8 minut obracając co 1 minutę, do momentu aż mięso zetnie się z wierzchu. Musimy uważać na długość smażenia, bo bardzo łatwo możemy przesuszyć mięso i pozbawić je tego co najsmaczniejsze. Po około 4 minutach podgrzewamy obok burgera bułkę.
Ważne! Jeśli mamy małą patelnie czy grill, burgery smażymy każdy osobno. Jeśli mamy dużo miejsca i między burgerami mamy odstęp min. 3 cm to spokojnie możemy smażyć więcej niż jeden burger na raz.

5
Gotowe
5 min

Składanie burgera

Teraz najprostsze i najlepsze.. Chociaż czując aromatyczny zapach pysznego burgera, musimy uważać by nie zjeść wszystkiego osobno.. bo nie o to przecież w tym wszystkim chodzi ;-)

Spód bułki smarujemy sosem tatarskim (ilość według uznania, byle nie za mało, aby burger nie był zbyt suchy), następnie kładziemy sałatę, mięso, 2 plastry ogórka, pomidor i cebulę. Polewamy keczupem i przykrywamy drugą połową bułki.

Voila! Mamy to ;-)

Chwyć hamburgera dwoma dłońmi przytrzymując tylną część bułki i delektuj się pysznym, klasycznym amerykańskim Street foodem. Nie waż używać się do tego sztućców!. toż to zbrodnia jest.. no chyba, że za chwilę masz coś ważnego do zrobienia i nie możesz zaryzykować ubrudzenia się ;-) Smacznego!

Stary

poprzedni
Chłodnik na botwince
następny
Tarte buraki ze śmietanką
poprzedni
Chłodnik na botwince
następny
Tarte buraki ze śmietanką