Składniki
-
600 g Udziec wołowyewentualnie mielone wołowe extra
-
160 g Chorizo pikantneHiszpańska kiełbasa dostępna w marketach
-
20 ml Sos Worcestershire
-
2 łyżki Masło klarowaneMoże być olej
-
3 szt. Bułka pszenna do hamburgera
-
3 łyżki Sos Tatarski
-
6 plastrów Ogórek kanapkowyMoże być konserwowy lub kiszony
-
1 szt PomidoryDuży
-
1 szt Cebula czerwonaDuża
-
3 łyżki KeczupKup dobry markowy bez zbędnych sztucznych dodatków. Jak lubisz to pikantny
Wskazówki
Znakomite i mocne połączenie smaków węglowodanów, tłuszczu i białka, które poczujesz przy pierwszym kęsie, ociekający po dłoniach sos i zachwyt jedzących – w tym Twój!
Hamburger to klasyka Street foodu i niezawodny sposób na smaczny i pożywny posiłek.
Idealnie sprawdza się zarówno na ogrodowym grillu czy w formie weekendowego obiadu.
Kochają go wszyscy, dzieci i dorośli. Jest to danie pewniak jeśli chodzi o zadowolenie naszych domowników czy gości.
Danie proste i przyjemne w przygotowaniu. Hamburgera można komponować z różnymi dodatkami, w zależności od naszych upodobań.
Hamburger Starego to jeden z nich. Na pewno się nie zawiedziesz!
Etapy
1
Gotowe
15 min.
|
PRZYGOTOWANIE MIĘSAZaczynamy od przygotowania mięsa. *(jeśli wybraliśmy opcję z gotowym mięsem mielonym - dodajemy do niego obrane z osłonki i jak najdrobniej posiekane Chorizo. Pamiętajmy, że przy wyborze mięsa mielonego czytamy jego skład i kupujemy zawsze 100% wołowiny! Do zmielonego mięsa dodajemy sos Worcestershire, całość porządnie mieszamy (najlepiej rękoma) i przykrywamy folią spożywczą (aluminiową lub możemy także talerzykiem). Przygotowane mięso odstawiamy na bok, na około 30 minut. |
2
Gotowe
5 min.
|
Przygotowanie pozostałych składnikówZabieramy się za przygotowanie dodatków. Cebulę obieramy i kroimy na 2-3 milimetrowe plastry. Wyjęte ze słoika ogórki, jeśli trzeba, także kroimy na plastry, troszkę grubsze niż cebulę. Szykujemy sobie kilka liści sałaty. Kroimy pomidora i przekrajamy na pół bułki. |
3
Gotowe
10 min.
|
Formowanie burgerówMając przygotowane już wszystkie składniki, wyjmujemy mięso z miski i dzielimy je na równe części, formując z nich kule. Na rynku istnieje kilka gadżetów które ułatwiają nam to zadanie (tak, przyznam, że z wygody też z nich korzystam), ale bez problemu poradzimy sobie ugniatając mięso w dłoniach (nie przejmujcie się jeśli wyjdzie coś nie równo, nikt przecież nie będzie zaglądał do bułki, czy nasza wołowina ma idealny okrągły kształt). W międzyczasie możemy zacząć rozgrzewać już patelnię. Jeszcze tylko chwila i.. |
4
Gotowe
6-8 min.
|
Smażenie - grilowanieBez względu jaką wybierzemy metodę obróbki cieplnej - grill lub patelnia - oba sprzęty muszą być solidnie rozgrzane! Na patelnie dodajemy do smażenia trochę masła klarowanego lub oleju (nie używamy zwykłego masło bo się spali!). |
5
Gotowe
5 min
|
Składanie burgeraTeraz najprostsze i najlepsze.. Chociaż czując aromatyczny zapach pysznego burgera, musimy uważać by nie zjeść wszystkiego osobno.. bo nie o to przecież w tym wszystkim chodzi ;-) Spód bułki smarujemy sosem tatarskim (ilość według uznania, byle nie za mało, aby burger nie był zbyt suchy), następnie kładziemy sałatę, mięso, 2 plastry ogórka, pomidor i cebulę. Polewamy keczupem i przykrywamy drugą połową bułki. Voila! Mamy to ;-) Chwyć hamburgera dwoma dłońmi przytrzymując tylną część bułki i delektuj się pysznym, klasycznym amerykańskim Street foodem. Nie waż używać się do tego sztućców!. toż to zbrodnia jest.. no chyba, że za chwilę masz coś ważnego do zrobienia i nie możesz zaryzykować ubrudzenia się ;-) Smacznego! |