Background Image

Tarte buraki ze śmietanką
Buraczki na ciepłopo

0 0
Tarte buraki ze śmietanką

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
500 g. Buraki gotowane
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
2 łyżki Sok z cytryny
50 ml Śmietanka 36% może być 30%
20 g. Masło
Właściwości
  • comfort food
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Delikatnie słodkie, zwarte i mięciutkie.

  • 18 min.
  • dla 3
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Klasyka kuchni staropolskiej. Minimalistyczny przepis na doskonałe buraczki podawane na ciepło z dodatkiem śmietanki wysokoprocentowej. Najlepiej użyć 36%, ale sprawdzi się również 30%.

Zwróć uwagę by śmietanka, zwłaszcza ta 30% była o leistej konsystencji.

Tak zaserwowane buraki będą doskonałym dodatkiem do tradycyjnego polskiego obiadu (w roli głównej ze schabowym lub mielonym) jak i wykwintnego dania – konfitowanej kaczki po francusku.

Poniższy przepis to wersja dla leniwych z użyciem gotowych buraków, które dostaniemy w każdym warzywniaku czy markecie.

Kupne gotowane buraki zaoszczędzą nam sporo czasu i energii, a także są stosunkowo tanie. Zawsze wybieraj te bez dodatków w składzie.

Do  przygotowania pysznych buraczków będzie potrzebna Ci  tarka z małymi oczkami i niewielki rondel lub garnek.

Etapy

1
Gotowe
10 min.

Przygotowanie składników i starcie buraków

Na początek, jak zawsze kompletujemy wszystkie składniki: gotowane buraki, sól, pieprz, cytrynę, śmietankę i masło. W pierwszej kolejności zabieramy się za ścieranie buraków. Chwilę to trwa, ale na pewno damy radę a przy tym poćwiczymy troszkę swoje mięśnie .. ;-)

2
Gotowe
8 min.

Gotowanie

W rondlu na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy starte buraki, zwiększamy nieco gaz i podgrzewamy delikatnie, smażąc 5 minut. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy. Buraki zdejmujemy z gazu i przekładamy do miseczki lub na talerz z gotowym daniem głównym.
Buraczki możemy udekorować kawałkiem cytryny i czerwonym szczawiem bądź innym świeżym ziołem.

Tak zaserwowane buraki są nie tylko doskonałym uzupełnieniem dania, ale także soczyście prezentującym się zdrowym dodatkiem.

Stary

Hamburger Starego
poprzedni
Hamburger Starego
Puree z ziemniaków
następny
Puree ziemniaczane
Hamburger Starego
poprzedni
Hamburger Starego
Puree z ziemniaków
następny
Puree ziemniaczane

Dodaj swój komentarz