Składniki
-
500 g. Buraki gotowane
-
1 szczypta Sól
-
1 szczypta Pieprz
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
50 ml Śmietanka 36%może być 30%
-
20 g. Masło
Wskazówki
Klasyka kuchni staropolskiej. Minimalistyczny przepis na doskonałe buraczki podawane na ciepło z dodatkiem śmietanki wysokoprocentowej. Najlepiej użyć 36%, ale sprawdzi się również 30%.
Zwróć uwagę by śmietanka, zwłaszcza ta 30% była o leistej konsystencji.
Tak zaserwowane buraki będą doskonałym dodatkiem do tradycyjnego polskiego obiadu (w roli głównej ze schabowym lub mielonym) jak i wykwintnego dania – konfitowanej kaczki po francusku.
Poniższy przepis to wersja dla leniwych z użyciem gotowych buraków, które dostaniemy w każdym warzywniaku czy markecie.
Do przygotowania pysznych buraczków będzie potrzebna Ci tarka z małymi oczkami i niewielki rondel lub garnek.
Etapy
1
Gotowe
10 min.
|
Przygotowanie składników i starcie buraków |
2
Gotowe
8 min.
|
GotowanieW rondlu na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy starte buraki, zwiększamy nieco gaz i podgrzewamy delikatnie, smażąc 5 minut. Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy. Buraki zdejmujemy z gazu i przekładamy do miseczki lub na talerz z gotowym daniem głównym. Tak zaserwowane buraki są nie tylko doskonałym uzupełnieniem dania, ale także soczyście prezentującym się zdrowym dodatkiem. |