Składniki
-
3 garście Ryż Basmati
-
1 litr Woda
Wskazówki
W mojej ocenie Basmati to najlepszy ryż na co dzień i od święta. Jest przepyszny, aromatyczny do tego łatwo i szybko się go gotuje. W sumie to używam go najczęściej, czasem jedynie zamieniam na równie aromatyczny, jaśminowy. Ryż ten jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale również zadomowił się w naszej polskiej. Wykorzystuję go również do dań chińskich czy tajskich.
Mój sposób na Basmati jest bardzo prosty i niezawodny. Nie trzeba kombinować z proporcjami wody do ryżu, trzymać w ciepłym itp. Stopień ugotowania kontrolujemy na bieżąco. Ryż zawsze wychodzi sypki a ziarenka się nie łamią.
Należy jedynie pamiętać, że na czas gotowania jest krótszy im dłużej jest moczony ryż. Mieści się on w ramach 6-8 minut.
Porcję na osobę ustalam na garści. Jedna garść to 1 porcja.
Z dodatkowych przyborów będziemy potrzebować tylko sitka do odcedzania.
Nigdy nie kupuję ryżu w saszetkach do gotowania, Tylko sypki, taki jest znacznie tańszy i zdrowszy.
Etapy
1
Gotowe
2 min.
|
Składniki |
2
Gotowe
33
|
PrzygotowanieOdmierzony ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy i moczymy 20-30 min. Po tym czasie raz jeszcze płuczemy i odsączamy przez kilka minut na sicie. Ryż płuczemy kilka razy dużą ilością wody. W ten sposób pozbywamy się brudu i nadmiaru skrobi.
Dobrze namoczone ziarna ryżu basmati łatwiej się gotują, tworząc długie, puszyste ziarna. |
3
Gotowe
6-8 min.
|
GotowanieNamoczony wcześniej ryż przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody ma być co najmniej trzy więcej niż ryżu. |
4
Gotowe
|
PodanieGotowy ryż przesypujemy do miseczki lub bezpośrednio na talerz z naszym daniem. |