Background Image

Ryż Basmati
Niezawodny sposób na sypki ryż

0 0
Ryż Basmati

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
3 garście Ryż Basmati
1 litr Woda
Właściwości
  • lekkie
  • wegetariańskie
Dania kuchni:

Niezwykle delikatny i pachnący. Cienki o długich ziarnach. Niepowtarzalny w swoim smaku i aromacie rodem z Indii i Pakistanu.

  • 43 min.
  • dla 3
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

W mojej ocenie Basmati to najlepszy ryż na co dzień i od święta. Jest przepyszny, aromatyczny do tego łatwo i szybko się go gotuje. W sumie to używam go najczęściej, czasem jedynie zamieniam na równie aromatyczny, jaśminowy. Ryż ten jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale również zadomowił się w naszej polskiej. Wykorzystuję go również do dań chińskich czy tajskich.

Mój sposób na Basmati jest bardzo prosty i niezawodny. Nie trzeba kombinować z proporcjami wody do ryżu, trzymać w ciepłym itp. Stopień ugotowania kontrolujemy na bieżąco. Ryż zawsze wychodzi sypki a ziarenka się nie łamią.

Należy jedynie pamiętać, że na czas gotowania jest krótszy im dłużej jest moczony ryż. Mieści się on w ramach 6-8 minut.

Porcję na osobę ustalam na garści. Jedna garść to 1 porcja.

Z dodatkowych przyborów będziemy potrzebować tylko sitka do odcedzania.

Ryż przed gotowaniem koniecznie trzeba wypłukać. Ja dodatkowo jeszcze namaczam przez 30 minut.

Nigdy nie kupuję ryżu w saszetkach do gotowania, Tylko sypki, taki jest znacznie tańszy i zdrowszy.

Etapy

1
Gotowe
2 min.

Składniki

Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. 1 garść to 1 porcja.

2
Gotowe
33

Przygotowanie

Odmierzony ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy i moczymy 20-30 min. Po tym czasie raz jeszcze płuczemy i odsączamy przez kilka minut na sicie.

Ryż płuczemy kilka razy dużą ilością wody. W ten sposób pozbywamy się brudu i nadmiaru skrobi.

Dobrze namoczone ziarna ryżu basmati łatwiej się gotują, tworząc długie, puszyste ziarna.

3
Gotowe
6-8 min.

Gotowanie

Namoczony wcześniej ryż przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody ma być co najmniej trzy więcej niż ryżu.
Zagotowujemy szybko wodę i zmniejszamy gaz. Ryż gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Od tej pory odmierzamy czas 6 min. Po tym czasie ryż będzie blisko ugotowania. Sprawdzamy ryż czy jest odpowiednio miękki (smakujemy). Jeżeli nie, gotujemy dalej próbując co minutę. Jak ryż jest gotowy przelewamy go przez sito i pozostawiamy na kilka minut do ocieknięcia. Ryż jest gotowy.

4
Gotowe

Podanie

Gotowy ryż przesypujemy do miseczki lub bezpośrednio na talerz z naszym daniem.
Ryż basmati doskonale smakuje też podsmażony na maśle z kminem rzymskim. Przepis na ryż z kminem rzymskim Jeera Rice

Stary

poprzedni
Dorsz Indian style
następny
Hiszpańska pomidorówka
poprzedni
Dorsz Indian style
następny
Hiszpańska pomidorówka

Dodaj swój komentarz