Background Image

Chłodnik na botwince
Idealny na upalne dni.

0 0
Chłodnik na botwince

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
1 pęczek Botwinka
1 szt. Ogórek długi
1 pęczek Rzodkiewka
1 pęczek Dymka
1 pęczek Koperek
1/2 Cytryna
1 litr Maślanka
1/2 litra Zsiadłe mleko
250 ml. Śmietana 18%
1 szczypta Sól według uznania
1 szczypta Cukier według uznania
Opcionalnie
6 szt. Jajka
Dania kuchni:

Chłodnik to zupa bardzo popularna za czasów polsko-litewskich, zwana wtedy również chołodźcem.

  • 30 min
  • dla 6
  • Łatwe

Składniki

  • Opcionalnie

Wskazówki

Udostępnij

Jeżeli lubisz zimne zupy to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Chłodnik ten, w swojej pierwotnej postaci, zawiera dodatek gotowanej i krojonej w paseczki cielęciny, jednak proponowana przeze mnie wersja, nie zawiera tego składnika. Bazą jest ostudzony wywar z botwinki oraz mieszanka lekko ubitej maślanki, zsiadłego mleka i śmietany.

Danie to gości na moim stole od bardzo wielu lat i mam nadzieję, że i u Was zagości na długo.

Przygotowanie chłodnika jest banalnie proste, przepis na niego jest chyba najkrótszy z prezentowanych tutaj dań, a składniki łatwo dostępne.

Gorącym latem, jemy go niemal co drugi weekend, na zmianę z hiszpańskim gazpacho.

Botwinka jes warzywem bardzo łatwym w uprawie. Z powodzeniem można hodować ją w skrzyniach, w warunkach domowych na balkonie czy też ogrodzie.

Etapy

1
Gotowe

Przygotowanie składników

Listę produktów niezbędnych do przygotowania dania znajdziemy obok. Zapewne większość składników mamy na codzień w lodówce, także zakupy, specjalne pod to danie, nie obciążą nam zbytnio portfela :-)

Na początek myjemy dokładnie wszystkie warzywa oraz koperek. Siekamy liście botwiny i wrzucamy je do garnka. Zalewamy odrobiną wody (tak by nie zakrywała całej botwiny), dodajemy sok z cytryny i gotujemy pod przykrywką 10 minut.
Wywar pozostawiamy do ostudzenia.

2
Gotowe

Krojenie pozostałych warzyw

Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki - możemy użyć obieraczki lub mandoliny, wówczas plasterki są naprawdę drobne. Obieramy ogórka i kroimy go w centymetrową kostkę. Dymkę oraz koper kroimy grubo.

3
Gotowe

Przygotowanie chłodnika

W większym naczyniu (garnku lub misce) lekko ubijamy trzepaczką zsiadłe mleko (jeśli nie mamy trzepaczki to nie ubijamy, tragedii nie będzie, nikt się nie dowie ;-)), następnie dodajemy śmietanę i też lekko ubijamy, na końcu wlewamy maślankę. Całość mieszamy i przelewamy do schłodzonego wywaru z botwinki. Dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Doprawiamy według uznania solą oraz cukrem (którego bardzo rzadko używam i który śmiało, możemy też pominąć) i odstawiamy do lodówki..

Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, podajemy na zimno. Dla zwiększenia estetyki, sytości czy też dodatkowego smaku, możemy również dodać do niego gotowane jajko.

Smacznego ;-)

Stary

Ogórki małosolne
poprzedni
Ogórki małosolne
Hamburger Starego
następny
Hamburger Starego
Ogórki małosolne
poprzedni
Ogórki małosolne
Hamburger Starego
następny
Hamburger Starego