Składniki
-
1 pęczek Botwinka
-
1 szt. Ogórek długi
-
1 pęczek Rzodkiewka
-
1 pęczek Dymka
-
1 pęczek Koperek
-
1/2 Cytryna
-
1 litr Maślanka
-
1/2 litra Zsiadłe mleko
-
250 ml. Śmietana 18%
-
1 szczypta Sólwedług uznania
-
1 szczypta Cukierwedług uznania
-
Opcionalnie
-
6 szt. Jajka
Wskazówki
Jeżeli lubisz zimne zupy to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Chłodnik ten, w swojej pierwotnej postaci, zawiera dodatek gotowanej i krojonej w paseczki cielęciny, jednak proponowana przeze mnie wersja, nie zawiera tego składnika. Bazą jest ostudzony wywar z botwinki oraz mieszanka lekko ubitej maślanki, zsiadłego mleka i śmietany.
Danie to gości na moim stole od bardzo wielu lat i mam nadzieję, że i u Was zagości na długo.
Przygotowanie chłodnika jest banalnie proste, przepis na niego jest chyba najkrótszy z prezentowanych tutaj dań, a składniki łatwo dostępne.
Gorącym latem, jemy go niemal co drugi weekend, na zmianę z hiszpańskim gazpacho.
Botwinka jes warzywem bardzo łatwym w uprawie. Z powodzeniem można hodować ją w skrzyniach, w warunkach domowych na balkonie czy też ogrodzie.
Etapy
1
Gotowe
|
Przygotowanie składnikówListę produktów niezbędnych do przygotowania dania znajdziemy obok. Zapewne większość składników mamy na codzień w lodówce, także zakupy, specjalne pod to danie, nie obciążą nam zbytnio portfela :-) Na początek myjemy dokładnie wszystkie warzywa oraz koperek. Siekamy liście botwiny i wrzucamy je do garnka. Zalewamy odrobiną wody (tak by nie zakrywała całej botwiny), dodajemy sok z cytryny i gotujemy pod przykrywką 10 minut. |
2
Gotowe
|
Krojenie pozostałych warzyw |
3
Gotowe
|
Przygotowanie chłodnikaW większym naczyniu (garnku lub misce) lekko ubijamy trzepaczką zsiadłe mleko (jeśli nie mamy trzepaczki to nie ubijamy, tragedii nie będzie, nikt się nie dowie ;-)), następnie dodajemy śmietanę i też lekko ubijamy, na końcu wlewamy maślankę. Całość mieszamy i przelewamy do schłodzonego wywaru z botwinki. Dodajemy pozostałe warzywa i jeszcze raz wszystko mieszamy. Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, podajemy na zimno. Dla zwiększenia estetyki, sytości czy też dodatkowego smaku, możemy również dodać do niego gotowane jajko. Smacznego ;-) |