Background Image

Jajka sadzone by Stary
z pomidorkami balsamico i rzodkiewką

0 0
Jajka sadzone by Stary

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
4 szt. Jajka
8 szt. Rzodkiewka
8 szt. Pomidorki koktajlowe
1 łyżka Ocet balsamiczny
1 łyżka Masło klarowane może być olej jeśli nie masz. Ale spróbuj koniecznie masła klarowanego!
1 łyżka Oliwa
1 szczypta Sól tyle ile lubisz ja nie solę jajek
1 szczypta Pieprz lubię pikantne
1 szczypta Oregano świeże lub suszone
Właściwości
  • comfort food
Dania kuchni:

Pyszne śniadanko bez wysiłku.

  • 14 min.
  • dla 2
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

W mojej kuchni bez wątpienia śniadaniami rządzą jajka. Szczególnie sadzone, które bez wątpienia są jedną z ulubionych wersji jaj 😉 Do ich smażenia najczęściej używam masła klarowanego.

Jajkowe śniadanie dodaje nam energii i pozwala dobrze zacząć dzień.

Przygotowanie ich jest łatwe, sprawia dużo frajdy i nie zajmuje wiele czasu.

Dobrze przygotowane jajka to takie, które mają ścięte białko i gęste płynne żółtko. No i podane są jak w restauracji, w letni wakacyjny poranek.

Etapy

1
Gotowe
8 min.

Przygotowanie składników

Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Na pierwszy ogień (nie dosłownie!) bierzemy rzodkiewki - odcinamy liście, korzonki kroimy na pół lub też jeśli mamy większe okazy, na ćwiartki. Tak samo (znaczy w ćwiartki) kroimy pomidorki.
Przygotowujemy sobie jajka, masło klarowane - ewentualnie olej (jeżeli nigdy nie używaliście masła klarowanego, proponuję spróbować.. jeśli dacie się namówić, z pewnością nie pożałujecie), oliwę, ocet balsamiczny, oregano oraz pieprz i sól.

2
Gotowe
6 min.

Smażenie

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy świeże oregano (jeśli chcemy zastosować suszone, to wrzucamy je chwilę po pomidorach) - trochę strzela - oraz pomidory. Wszystkie składniki podgrzewamy i krótko mieszamy na większym ogniu. Wlewamy ocet balsamiczny i ponownie wszystko mieszamy. znów mieszamy, smażąc około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnie z ognia, a jej zawartość rozkładamy na talerze.
Czas na sedno śniadania czyli jajka. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym (jeśli lubimy zmywać naczynia, możemy użyć dwóch osobnych patelni), a następnie rozgrzewamy na niej masło. Wbijamy jajka (w zależności od wielkości patelni 2 lub 4) i smażymy je na średnio dużym ogniu do momentu ścięcia się białek (1-2 min.). W razie potrzeby białka rodzielamy łopatką do smażenia.

3
Gotowe
2 min

Podanie

Gotowe jajka delikatnie przekładamy łopatką do smażenia na talerze z pomidorkami. Obok układamy pokrojone rzodkiewki i gotowe.. zaserwowane w taki sposób jajka, sprawią, że nawet w mroźny grudniowy poranek, na sercu zrobi się odrobine cieplej ;-) Dla podpowiedzi, tak ma wyglądać żółtko:

udało się?

Stary

Kalmary po azjatycku
poprzedni
Kalmary Hoisin.
następny
Tajskie zielone rybne curry
Kalmary po azjatycku
poprzedni
Kalmary Hoisin.
następny
Tajskie zielone rybne curry