Składniki
-
4 szt. Jajka
-
8 szt. Rzodkiewka
-
8 szt. Pomidorki koktajlowe
-
1 łyżka Ocet balsamiczny
-
1 łyżka Masło klarowanemoże być olej jeśli nie masz. Ale spróbuj koniecznie masła klarowanego!
-
1 łyżka Oliwa
-
1 szczypta Sóltyle ile lubisz ja nie solę jajek
-
1 szczypta Pieprzlubię pikantne
-
1 szczypta Oreganoświeże lub suszone
Wskazówki
W mojej kuchni bez wątpienia śniadaniami rządzą jajka. Szczególnie sadzone, które bez wątpienia są jedną z ulubionych wersji jaj 😉 Do ich smażenia najczęściej używam masła klarowanego.
Jajkowe śniadanie dodaje nam energii i pozwala dobrze zacząć dzień.
Przygotowanie ich jest łatwe, sprawia dużo frajdy i nie zajmuje wiele czasu.
Dobrze przygotowane jajka to takie, które mają ścięte białko i gęste płynne żółtko. No i podane są jak w restauracji, w letni wakacyjny poranek.
Etapy
1
Gotowe
8 min.
|
Przygotowanie składnikówZaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Na pierwszy ogień (nie dosłownie!) bierzemy rzodkiewki - odcinamy liście, korzonki kroimy na pół lub też jeśli mamy większe okazy, na ćwiartki. Tak samo (znaczy w ćwiartki) kroimy pomidorki. |
2
Gotowe
6 min.
|
SmażenieNa patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy świeże oregano (jeśli chcemy zastosować suszone, to wrzucamy je chwilę po pomidorach) - trochę strzela - oraz pomidory. Wszystkie składniki podgrzewamy i krótko mieszamy na większym ogniu. Wlewamy ocet balsamiczny i ponownie wszystko mieszamy. znów mieszamy, smażąc około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnie z ognia, a jej zawartość rozkładamy na talerze. |
3
Gotowe
2 min
|
Podanie |