Background Image

Ryż z kminem rzymskim
Jeera Rice

0 0
Ryż z kminem rzymskim

Udostępnij w sieci społecznościowej:

Możesz skopiować i udostępnić ten adres URL

Składniki

Ilość porcji
3 garści Ryż Basmati
1 łyżka Kmin rzymski płaska
2 łyżki Masło może być klarowane
Właściwości
  • lekkie
Dania kuchni:

Aromatyczny, z orientalną nutą smażonego kuminu i masła.

  • 50 min.
  • dla 3
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Wyjątkowo szybki i prosty przepisy na nieklejący, puszysty i aromatyczny ryż.

Jeera rice to aromatyzowany kminem rzymskim indyjski ryż basmati.

 

Do przygotowania dania wystarczy nam ugotowany ryż (więcej o basmati i jego szczegółowym gotowaniu znajdziesz tu), łyżka kminu rzymskiego i masła (klarowane lub zwykłe).

Ryż basmati jest oczywiście niezastąpiony w tym daniu lecz kluczem jest Jeera czyli kmin rzymski lub inaczej kumin.

Postępując zgodnie z moimi wskazówkami uzyskasz idealnie ugotowany, pachnący i puszysty ryż.

Etapy

1
Gotowe
2 min.

Składniki

Przygotowujemy potrzebne składniki. W pierwszej kolejności Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. 1 garść to 1 porcja.

2
Gotowe
33 min.

Przygotowanie ryżu

Odmierzony ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy i moczymy 20-30 min. Po tym czasie raz jeszcze płuczemy i odsączamy przez kilka minut na sicie.

Ryż płuczemy kilka razy dużą ilością wody. W ten sposób pozbywamy się brudu i nadmiaru skrobi.

Dobrze namoczone ziarna ryżu basmati łatwiej się gotują, tworząc długie, puszyste ziarna.

3
Gotowe
6-8 min.

Gotowanie ryżu

Namoczony wcześniej ryż przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody ma być co najmniej trzy razy więcej niż ryżu.
Zagotowujemy szybko wodę i zmniejszamy gaz. Ryż gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Od tej pory odmierzamy czas 6 min. Po tym czasie ryż będzie blisko ugotowania. Sprawdzamy ryż czy jest odpowiednio miękki (smakujemy). Jeżeli nie, gotujemy dalej próbując co minutę. Jak ryż jest gotowy przelewamy go przez sito i pozostawiamy na kilka minut do ocieknięcia. Ryż jest gotowy.

4
Gotowe
5 min.

Smażenie z kminem

W rondlu lub garnku, roztapiamy masło z uwagą by nie przypalić. Następnie wsypujemy kmin i smażymy tak by cały był oblepiony w maśle a w powietrzu unosił się piękny orientalny zapach. Po około 2-3 minutach wsypujemy nasz ryż i mieszamy by pokrył się masłem i kminem. Ryż nadal powinien być sypki.

5
Gotowe

Podanie

Stary

poprzedni
Cacyki | Tzatziki
następny
Gazpacho
poprzedni
Cacyki | Tzatziki
następny
Gazpacho

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here