Składniki
-
3 garści Ryż Basmati
-
1 łyżka Kmin rzymskipłaska
-
2 łyżki Masłomoże być klarowane
Wskazówki
Wyjątkowo szybki i prosty przepisy na nieklejący, puszysty i aromatyczny ryż.
Jeera rice to aromatyzowany kminem rzymskim indyjski ryż basmati.
Do przygotowania dania wystarczy nam ugotowany ryż (więcej o basmati i jego szczegółowym gotowaniu znajdziesz tu), łyżka kminu rzymskiego i masła (klarowane lub zwykłe).
Postępując zgodnie z moimi wskazówkami uzyskasz idealnie ugotowany, pachnący i puszysty ryż.
Etapy
1
Gotowe
2 min.
|
Składniki |
2
Gotowe
33 min.
|
Przygotowanie ryżuOdmierzony ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy i moczymy 20-30 min. Po tym czasie raz jeszcze płuczemy i odsączamy przez kilka minut na sicie. Ryż płuczemy kilka razy dużą ilością wody. W ten sposób pozbywamy się brudu i nadmiaru skrobi.
Dobrze namoczone ziarna ryżu basmati łatwiej się gotują, tworząc długie, puszyste ziarna. |
3
Gotowe
6-8 min.
|
Gotowanie ryżuNamoczony wcześniej ryż przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody ma być co najmniej trzy razy więcej niż ryżu. |
4
Gotowe
5 min.
|
Smażenie z kminem |
5
Gotowe
|
Podanie |